8 βήματα για να βρεις τον κατάλληλο συγκάτοικο

8 βήματα για να βρεις τον κατάλληλο συγκάτοικο

Είτε είσαι πλέον βετεράνος είτε αρχάριος στην αναζήτηση του κατάλληλου συγκατοίκου, μπορείς να ρωτήσεις κάποιον που το έχει δοκιμάσει ή το κάνει αυτή την περίοδο ώστε να καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι ουσιαστικά να βρεθεί ο ιδανικός. Αυτοί θα μοιραστούν μαζί σας συμβουλές και προσωπικές εμπειρίες. Όμως υπάρχει ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει μια επιτυχημένη συγκατοίκηση και χωρίς καμία αμφιβολία αυτός είναι το με ποιόν σκοπεύεις να ζήσεις.

Οι συγκάτοικοι αρχικά χρησιμεύουν στο να μοιράζεστε τα έξοδα αλλά έπειτα μπορούν να γίνουν φίλοι ζωής. Από την άλλη όμως μπορούν να κάνουν την ζωή πιο δύσκολη απ' όσο πρέπει. Μπορούν να είναι ακατάστατοι, εξαντλητικοί, ή να είναι “party animals”.

Η αλήθεια είναι πως λίγοι από μας έχουν την άνεση να μπορούν να ζήσουν μόνοι τους ή έστω να ζουν στα μέρη που θέλουν. Σε περίπτωση που θες να συγκατοικήσεις με κάποιον από τους καλύτερους φίλους σου ή ακόμη και με κάποιον τελείως άγνωστο είναι πολύ σημαντικό να είσαι υπεύθυνος και να κάνεις τις σωστές επιλογές για την επιλογή του κατάλληλου ατόμου. Παρακάτω προτείνουμε 8 βήματα για χαρούμενες και δημιουργικές καταστάσεις μεταξύ συγκατοίκων:

  1. Προγραμμάτισε το μέλλον:

    Καμιά φορά το καλύτερο που πρέπει να κάνεις είναι να κινηθείς με ταχύτητα στο προγραμματισμό και όχι να το αφήνεις για μετά ή να παραλείπεις γενικά την διαδικασία ακόμα και αν μετακομίζεις με κάποιον μόνο για 3 μήνες. Ανεξάρτητα από το αν ζεις μόνος σου από τα 18 ή αν μετακομίζεις για πρώτη φορά η έλλειψη προγραμματισμού εξ αρχής θα δεις πως δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα. Από ένα σημείο και μετά μπορεί να νιώσεις πως θες να αλλάξεις χώρα ή να κουραστείς από τις ιστορίες του συγκατοίκου σου για την πρώην του.

    Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βιάζονται πάρα πολύ να βρουν ένα μέρος να ζήσουν αλλά θα δείτε πως αυτοί που προγραμματίζουν τα πράγματα χωρίς βιασύνες κάνουν καλύτερες επιλογές και δημιουργούν σχέσεις συγκατοίκησης που κρατάνε, μιας και είναι πιο οργανωτικοί και υπεύθυνοι και κατ’ επέκταση θα είναι πιο συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
     

  2. Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες:

    Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την επιλογή συγκατοίκου με ένα ραντεβού αλλά χρειάζεται να υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα μιας και με αυτό το άτομο θα ζείτε μαζί. Με όποιον τρόπο λοιπόν και να επιλέξετε να βρείτε συγκάτοικο, είτε διαδικτυακά είτε από κοντά δώστε προσοχή σε λεπτομέρειες και προειδοποιητικά σημάδια (Πλένει τα πιάτα του; Έχει καθαρό μπάνιο; Μήπως έχει πολλά μπουκάλια αλκοόλ στο χώρο;)

    Τα παραπάνω δεν είναι ικανά από μόνα τους να διαλύσουν μια συμφωνία αλλά είναι οπωσδήποτε προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχεις.
     

  3. Τσέκαρε το ιστορικό του και τα κοινωνικά δίκτυα του:

     Αυτό μπορεί να σε γλιτώσει από περιττές περιπέτειες. Πάρε πληροφορίες για το άτομο που θα συγκατοικήσετε από τα social media του.
     

  4. Οι φίλοι μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετικούς συγκατοίκους- τις περισσότερες φορές:

    Πολλές φορές έχουμε δει φίλους να συγκατοικούν μεταξύ τους και τα πράγματα να μην πηγαίνουν όπως τα περίμεναν. Πολλές φιλίες έχουν καταστραφεί από μία συγκατοίκηση. Αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει αφού υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που τα πράγματα πήγαν εξαιρετικά. Το μυστικό είναι να αντιμετωπίσεις τον φίλο σου σαν οποιοδήποτε άλλο και να σέβεσαι τον προσωπικό του χώρο.
     

  5. Βρες ένα μέρος που ταιριάζει στις ανάγκες σου:

    Βρείτε ένα χώρο άνετο, στο οποίο μπορείτε να συμβιώσετε. Βέβαια όλα αυτά είναι και ανάλογα με τον συγκάτοικο που θα έχεις. Αν λείπει πολλές ώρες από το σπίτι ίσως δεν είναι ανάγκη να έχετε πολύ μεγάλα δωμάτια. Μιλήστε και βρείτε μεταξύ σας την χρυσή τομή ανάμεσα στην τιμή και στα προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά του χώρου.
     

  6. Ρυθμίστε τα οικονομικά ζητήματα από την πρώτη στιγμή:

    Ξεκαθαρίστε μεταξύ σας πως έχετε τα απαιτούμενα χρήματα που θα χρειαστούν για το εγχείρημα της συγκατοίκησης. Μην ξεχνάς πως δεν είναι μόνο το ενοίκιο αλλά και οι λογαριασμοί, το φαγητό κλπ.
     

  7. Αν δεν έχετε συναντηθεί, συναντηθείτε:

    Θα ήταν πολύ περίεργο να μετακομίσεις σε ένα σπίτι με έναν εντελώς άγνωστο. Φροντίστε να γνωριστείτε πριν συγκατοικήσετε. Καλύτερα να συναντηθείτε σε μια ουδέτερη περιοχή. Αν ωστόσο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα το καλύτερο είναι να βρεθείτε στο σπίτι με την παρουσία ενός ακόμη ατόμου.
     

  8. Ορίστε κατευθυντήριες γραμμές επικοινωνίας:

    Στην αρχή τα πράγματα ή θα είναι υπερβολικά καλά ή σχετικά άβολα και περίεργα. Όπως και να έχει πρέπει να θέσετε όρια μεταξύ σας από την αρχή. Μιλήστε ανοιχτά για τις ανάγκες σας. Μια ειλικρινής επικοινωνία είναι το πιο βασικό στοιχείο για να πάνε όλα καλά.